fbpx

Азимед®

Azithromycin
Филм-обложени таблети 500 mg
Се издава на рецепт
Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО

ATC J01F A10

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА


Азитромицин треба да се дава како единечна дневна доза. Времетраењето  на третманот за различни инфективни заболувања е даден подолу:

Таблетите може да се земaaт со или без храна.

Таблетите треба да се земаат со 1/2 чаша вода.

Деца и Адолесценти со Телесна Тежина над 45 kg, Возрасни и Постари Лица

Вкупна доза е 1500 mg, администрирана како 500 mg еднаш на ден во период од 3 дена. Алтернативно, истата вкупна доза (1500 mg) може да се администрира во период од 5 дена, и тоа 500 mg првиот ден и 250 mg од вториот до петиот ден. Во случај на некомплициран уретритисот и цервицитис предизвикани од Chlamydia trachomatis, дозирањето е 1000 mg дадени како единечна орална доза.

Деца и Адолесценти со Телесна Тежина под 45 kg

Азитромицин таблети не се погодни за пациенти под 45 kg телесна тежина. Други дозажни форми се достапни за оваа група на пациенти.

Постари Пациенти

За постари пациенти може да се примени иста доза како кај возрасни.

Пациенти со Бубрежно Нарушување

Не е потребно прилагодување на дозата кај пациенти со благо до умерено ренално оштетување (GFR 10-80 ml/min).

Пациенти со Хептално Оштетување

Не е потребно прилагодување на дозата кај пациенти со блага до умерена хепатална дисфункција.


Информациите за лекот дадени на web страната се само краток опис за особините на лекот. Не ги прифаќајте како конкретни препораки за Ваше самолекување. 

Терапијата и употребата на лекот секогаш мора да биде во согласност со препораките од Вашиот лекар, и Вашиот фармацевт. Секогаш внимателно читајте го внатрешното упатство.

СОСТАВ

1 филм-обложена таблета содржи 500 mg азитромицин (во форма на азитромицин дихидрат), помошни супстанции.

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ

Азитромицин е индициран кај следните бактериски инфекции предизвикани од микроорганизми кои се осетливи на азитромицин:
• Акутен бактериски синузитис (соодветно дијагностициран).
• Акутен бактериски отитис медиа (соодветно дијагностициран).
• Фарингитис, тонзилитис.
• Акутна егзацербација на хроничен бронхитис (соодветно дијагностициран).
• Блага до умерено тешка вонболнички стекната пневмонија.
• Инфекции на кожата и меките ткива со блага до умерена сериозност на пример, фоликулитис, целулитис, еризипел.
• Некомплициран уретритис и цервицитис предизвикан од Chlamydia trachomatis.
Потребно е да се земат во предвид официјалните водичи за соодветна употреба на антибактериските лекови.

КОНТРАИНДИКАЦИИ

Преосетливост на азитромицин, еритромицин, било кои макролидни или кетолидни антибиотици, или на некој од ексципиенсите.

ПАКУВАЊЕ

Кутија со 3 филм-обложени таблети од 500 mg во блистер пакување.