fbpx

Ибупрофен Актив – Сируп

Ibuprofen

Сируп 100 mg /5 ml

ATC  M01A E01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

  • намалување на покачена телесна температура
  • различни типови на болки
  • мускулни болки при настинка и грип

ДОЗИРАЊЕ

возраст Телесна тежина доза
3-8 месеци 5-6 кг 2,5 ml  3 пати на ден
9-11 месеци 7-9 кг 2,5 ml  3-4 пати на ден
1-3 години 10-15 кг 5 ml  3 пати на ден
4-5 години 16-19 кг 7,5 ml  3 пати на ден
6-9 години 20-29 кг 10 ml  3 пати на ден
10-12 години 30-43 кг 15 ml  3 пати на ден

СОСТАВ
5 ml сируп содржи 100 mg ибупрофен


ПАКУВАЊЕ                       

Кутија со шише со 100 ml сируп од 100 mg/5 ml.