fbpx

Ибупрофен Актив

Ibuprofen

филм-обложени таблети 200 mg

филм-обложени таблети 400 mg

ATC  M01A E01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ

 • намалување на покачена телесна температура
 • менструална болка
 • забоболка
 • главоболка и мигрена
 • болки во грбот
 • болки во зглобови поради повреди (изместување, шинување, истегнување)
 • дегенеративни промени на коските и зглобовите (спондилоза, остеоартрит)
 • ревматоиден артрит
 • повреди на меките ткива
 • постоперативна болка

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Возрасни и деца над 12 години

 • 400 mg – 600 mg  на секои 6-8 часа, а најмалку на 4 часа.
 • Максимална дневна доза е 2400 mg
 • Доза на одржување е 600 mg -1200 mg дневно
 • Филм-обложените таблети треба да се земат во тек на оброк или после оброк, со чаша вода

СОСТАВ

1 филм-обложена таблета содржи 200 mg или 400 mg ибупрофен.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 30 филм-обложени таблети од 200 mg во блистер пакување.

Кутија со 10 филм-обложени таблети од 400 mg во блистер пакување.

Кутија со 30 филм-обложени таблети од 400 mg во блистер пакување.