fbpx

Нитро М Ретард®

Glyceryl trinitrate

Капсули со продолжено ослободување 2.5 mg 
ATC C01D A02
Се издава на рецепт
Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА


Капсулите НИТРО М РЕТАРД® се земаат перорално, наутро и навечер по една до две капсули и тоа со малку течност.


Информациите за лекот дадени на web страната се само краток опис за особините на лекот. Не ги прифаќајте како конкретни препораки за Ваше самолекување. 

Терапијата и употребата на лекот секогаш мора да биде во согласност со препораките од Вашиот лекар, и Вашиот фармацевт. Секогаш внимателно читајте го внатрешното упатство.

СОСТАВ

1 капсула со продолжено ослободување содржи 2.5 mg глицерил тринитрат, помошни супстанции.

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ

– Долготрајна профилакса на напади кај хронична стабилна ангина пекторис;
– срцева инсуфициенција која се јавува од различни причини (исхемична болест на срце, хипертензија, валвуларни мани).

КОНТРАИНДИКАЦИИ

– Преосетливост кон лекот или други нитрати;
– хипотензија и некорегирана хиповолемија
– зголемен интракранијален притисок (при трауматска повреда на глава, церебрална хеморагија, тумор на мозок);
– аортална стеноза, хипертрофична опструктивна кардиомиопатија;
– слаба церебрална циркулација;
– констриктивен перикардитис, тампонада на срце;
– тешка анемија и глауком со затворен агол.

ПАКУВАЊЕ

Кутија со 30 капсули со продолжено ослободување од 2.5 mg во блистер пакување.