fbpx

Оралсепт® спреј и пастили

Benzydamine

Раствор 1,5 mg /g

Пастили 3 mg

ATC A01A D02

Се издава без рецепт

Тројно дејство  

  • Аналгетско
  • Против-воспалително
  • Антимикробно

ИНДИКАЦИИ   

  • Болно и воспалено грло (болка, црвенило, гребење, отежнато голтање)
  • Болни или воспалителни состојби во устата (гингивитис, стоматитис, фарингитис)
  • Намалување на болка и воспаление после екстракција на заби

ДОЗИРАЊЕ  за спреј:

Возрасни: 4-8 испрснувања, 2-6 пати дневно

Деца на возраст од 6 до 12 години: 4 испрснувања, 2-6 пати дневно

Деца помали од 6 години: 1-4 испрснување на 4 kg телесна тежина, 2-6 пати дневно


ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА за пастили:

Три пати дневно по една пастила да се растопи во уста.

Максимална дневна доза е шест пастили во тек на 24 часа.


СОСТАВ

1 ml раствор содржи 1.5 mg бензидамин хидрохлорид.

1 пастила содржи 3 mg бензидамин хидрохлорид.


ПАКУВАЊЕ     

Кутија со пластичен контејнер со дозирачка пумпа, со 30 ml спреј за уста.

Кутија со 10 пастили во блистер пакување.

Кутија со 20 пастили во блистер пакување.