fbpx

Парафен

Ibuprofen, paracetamol

Филм-обложени таблети 200 mg+500 mg

ATC M01A E51

Се издава без рецепт

Тројно дејство

 • Аналгетско (ја намалува болката)
 • Антипиретско (ја намалува покачената телесна температура)
 • Антиинфламаторно (го намалува воспалението)

Болката е непријатно чувство кое се јавува при повреда или ошетување на ткивата. Таа е всушност предупредувачки знак дека нешто се случува во организмот, т.е. аларм дека треба нешто да превземеме или прекинеме.

Според потеклото болката може да биде:

 • Соматска т.е. површинска болка која потекнува од кожата или од поткожните ткива (мускули, зглобови)
 • Висцерална т.е. болка која потекнува од внатрешните органи или ткива
 • Рефлектирачка болка т.е. болка која се рефлектира на друго место, а не онаму каде што е оштетувањето (пример за ваков тип е болка во рамото или раката која се јавува при срцев инфаркт

Третман на болка

Според  должината на траењето  болката може да биде:

 • акутна (краткотрајна)
 • хронична (долготрајна)

Според видот на болката, може да биде:

 • Ноцицептивна – предизвикана од стимул на сензорните нервните клетки (ноцицептори) најчесто при:  притисок, механичка повреда, температура или хемикалија која го оштетува ткивото. Доколку е површинска обично е силна, остра и локализирана, но доколку е висцерална (т.е. болка од внатрешните органи или ткива) најчесто е дифузна, тешко се локализира, во вид на грчеви, пулсирачка или континуирана, остра или тапа во зависност од причината и органот. Оваа болка може да биде пропратена со нагон на гадење или повраќање. Чест пример за ваква болка е менструалната болка.
 • Невропатска – предизвикана од воспаление или оштетување на нервите. Најчесто се чувствува во вид на печење, пецкање, трнење, бодеж.
 • Психогена болка или психосоматска, обично е поврзана со долготраен стрес или други ментални, емоционални фактори.

Во зависност од должината на трањето на болката треба да се одреди и третманот, бидејки лековите кои се користат за треман на болка, обично се штетни за некој друг орган, па секогаш треба да направиме евалуација на тоа што добиваме, а што може да се јави како последица.

Обично послабите аналгетици се побезбедни, додека појаките се поефикасни, но тие пак можат да предизвикаат болки и оштетување на други органи (желудникот, црниот дроб) или да предизвикаат несакани компликации кај оние со срцеви заболувања.

Затоа секогаш треба да се одбере најбезбедниот, а сепак ефикасен аналгетик.

Парафен е комбинација на двете најбезбедни аналгетски компоненти, во ниски дози, со што се постигнува најдобра безбедност и ефикасност за третман на најчестите болки


Парафен: супериорен при сите типови на болки

Болки во Грбот, Крстот или Вратот

80% од возрасните имаат проблем со вакви болки. Обично се јавуваат кога ќе ја поминеме 40-тата година, а најчеста причина е лошото држење на телото, долготрајна седечка работа, истегнување на вратот, долготрајна мускулна напнатост или напорно вежбање, а не поради некоја озбилна болест.

Најдобра препорака е промена на лошите навики и Парафен

За ден без болка. Две компоненти во една таблета за брзо и силно дејство.

Мускулни Болки

90 % од физички активното население има проблем со мускулни болки. Најчесто се јавуваат поради повреда, прекумерно истегнување, напорно вежбање или при настинка и грип.

Најдобра препорака е одмор и Парафен За ден без болка.

Две компоненти во една таблета за брзо и силно дејство.

Главоболки и Мигрена

Број 1 по честота на јавување е токму главоболката.

За третман на тензиска главоболка помагаат аналгетиците кои се во продажба без рецепт и тоа комбинираните аналгетици се многу поефикасни од оние кои содржат само една компонента.

За третман на мигрена пак, најчесто помагаат аналгетици кои се во продажба без рецепт, но, доколку се работи за силно изразена пулсирачка главоболка, пропратена со нагон на гадење и повраќање, преосетливост на светлина и звук, нарушување на видното поле, зуење во ушите и оневозможено вршење на секојдневните активности, тогаш се потребни и други мерки или медикаменти, бидејки причината за мигренозната болка е всушност невролошка.

Најдобра препорака: Земање аналгетик на пример Парафен, веднаш штом почне главоболката, додека сеуште не е многу силна. Колку повеќе време поминува и болката станува посилна, се потешко е да се справиме со истата.

Мирување во затемнета просторуја и избегнување на провоцирачките фактори доколку се работи за мигрена.

Забоболка

2 причини за појава на забоболка:

1. Кариес, повреда, хируршка интервенција или процес во самиот заб 2. Воспалителни промени во околните ткива

Многу често при забоболка се јавува и оток поради воспаление на околните ткива.

Најдобра препорака : Веднаш штом се појави болката земете Парафен За ден без болка. Две компоненти во една таблета за брзо и силно дејство. Најбрзо што можете, посетете заболекар.

Менструална Болка

Менструална болка е многу честа појава кај жените од било која возраст. Нејзиниот интензитет може да варира во текот на животот од слаба и неприметлива до многу слина. Во најчест случај е нормална, физиолошка појава, поврзана со редовниот месечен циклус на обновување на слузницата на матката. Болката се јавува поради контракции во матката и може да биде пропратена со грчеви, гадење или болки во крстот.

Најдобра препорака : Употребувајте топли облоги на стомакот и одмарајте со подигнати и свиткани колена.

Веднаш штом се појави болката земете Парафен. Болките може да се јават неколку дена пред почеток на месечниот циклус и се најсилни во првите 2-3 дена. Колку повеќе време поминува, болките стануваат посилни и е потешко да се постигне обезболување.

За ден без болка. Две компоненти во една таблета за брзо и силно дејство.

Болки во Зглобовите

3 најчести причини за појава на болки во зглобовите:

Механичка повреда – најчесто се јавува кај спортистите, но и оние кои се најмалку физички активни, барем еднаш во животот се здобиваат со некаква повреда, обично на екстремитетите (колено, скочен зглоб, лакт, рамо). Повредата може да биде пропратена со оштетување на кожата или без, да настане истегнување или оштетување на лигаменти, да се јави воспаление, оток и хематом (модринки).

Преоптовареност на зглобовите – што се јавува кај лица кои интензивно спортуваат или имаат покачена телесна тежина која ги оптоварува зглобовите и доведува до појава на дегенеративни промени во истите. Болките се јавуваат поради континуирано оптеретување и оштетување на внатрешните структури во зглобот (рскавица или коскено ткиво).

Ревматизам – е хронично, автоимуно, воспалително заболување кое ги напаѓа зглобовите и тоа најпрво малите зглобови (прстите на рацете), потоа на поголемите зглобови (лакт, колено), а во поодминат стадиум доведува до деформитети на коските. Се карактеризира со болни, воспалени, зацрвенети, топли зглобови и крутост (отежнато движење) на истите. Обично се јавува над 40 годишна возраст, почесто кај жени и претставува сериозно заболување за кое секако треба да се посети лекар.

Најдобра препорака : Одмор, мобилизација, компресија, ладни облоги, умерена физичка активност, намалување на телесната тежина, употреба на НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови) т.е. Парафен, кој покрај тоа што ја намалува болката, го намалува и воспалението кое се јавува при повреди.

За ден без болка. Две компоненти во една таблета за брзо и силно дејство.

Температура, Треска и Болки при Настинка или Грип

Поради комбинацијата од двете компоненти, Парафен е одличен избор при настинка и грип. Ја намалува телесната температура, го намалува воспалението, а делува и на мускулните болки кои се јавуваат при настинка и грип.


Парафен: предности во споредба со другите аналгетици:

 • Брзо и долготрајно дејство
 • Ослободува од болката за помалку од половина час дејството трае до 9 часа
 • Безбеден за желудникот 
 • Безбеден за лица со кардиоваскуларни  заболувања
 • Едноставен за употреба и дозирање: 1-2 пати на ден
 • Максимална дневна доза 2 таблети х 3 пати дневно
 • Потврдена ефикасност во клинички студии 
 • Тројно дејство
 • Аналгетско (ја намалува болката)
 • Антипиретско (ја намалува покачената телесна температура)
 • Антиинфламаторно (го намалува воспалението)

Супериорен при различни типови на болка