fbpx

Парацетамол Сируп

Paracetamol

Сируп 120 mg /5 ml

ATC N02BE01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ    

  • Покачена телесна температура при фебрилни состојби (бактериски и вирусни инфекции) или    после вакцинации
  • Болки во мускули или зглобови  предизвикани од грип или настинка
  • Главоболка, забоболка
  • Постоперативни и посттрауматски болки

ДОЗИРАЊЕ

Vозраст Единечна доза (mg)

се повторува на 6 часа

Единечна доза (ml)

се повторува на 6 часа

3-12 месеци 60 – 120 мг 2,5 -5 мл (1/2 – 1 мала лажички)
1-6 години 120 – 240 мг 5 – 10 мл (1-2 мали лажички)
6-12 години 240 – 480 мг 10 – 20 мл (2-4 мали лажички)

СОСТАВ            

5 ml сируп содржи 120 mg парацетамол.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со стаклено шише со 100 ml сируп.