fbpx

Парацетамол супозитории

Paracetamol

Супозитории 80 mg

Супозитории 150 mg

Супозитории 300 mg

ATC N02B E01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Третман на блага до умерена болка и температура

Супозитории 80 mg; 150 mg; 300 mg


ДОЗИРАЊЕ

Препорачана дневна доза на парацетамол е приближно 60 mg/kg/дневно, поделена во 4 дози, односно приближно 15 mg/kg на секои 6 часа.

Деца со телесна тежина од 4 до 6 килограми 1 супозиторија од 80 mg на секои 6 часа
Деца со телесна тежина од 8 до 12 килограми 1 супозиторија од 150 mg на секои 6 часа
Деца со телесна тежина од 15 до 24 килограми 1 супозиторија од 300 mg на секои 6 часа

*За ректална примена

*Максимално  4 супозитории дневно

*При случаи на дијареа не се препорачува примена на супозиториите


СОСТАВ       

1 супозиторија содржи 80 mg парацетамол.

1 супозиторија содржи 150 mg парацетамол.

1 супозиторија содржи 300 mg парацетамол.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 10 супозитории од 80 mg во ленти.

Кутија со 10 супозитории од 150 mg во ленти.

Кутија со 10 супозитории од 300 mg во ленти.