fbpx

Реконазол® Шампон

Кetoconazole

Шампон 2%

ATC  D01AC08

Се издава без рецепт

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Превенција и третман на инфекции предизвикани од Malassezia, како што се првут, себороичен дерматитис и тинеа (питриасис) версиколор.

  • Ефект видлив после 7 дневен третман
  • Делува локално, без системска ресорпција
  • Нема несакани ефекти
  • Има пријатен мирис

ДОЗИРАЊЕ

Возрасни и деца:

Шампонот се нанесува на болниот дел на кoжата или  косата. По 3-5 минути убаво се плакне со вода.


Третман

Првут и себороичен дерматитис: два пати неделно во текот на 2-4 недели.

Тинеа версиколор: еднаш на ден, максимум 5 дена.


Превенција

Првут и себороичен дерматитис: еднаш на секои 1-2 недели.

Тинеа версиколор: еднаш на ден, максимум 3 дена пред изложување на сонце.


СОСТАВ: 

1g шампон содржи 20 mg кетоконазол


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со шампон (2 %) во пластично шише од 120 ml.