Форвита® Авирекс®

Vitamin D3+Zinc+Vitamin B12

Придонесува за:

 • Одржување на нормална функција на имуниот систем;
 • Нормална клеточна делба и заштита на клетките од оксидативен стрес;
 • Нормално формирање на еритроцити
 • Нормални психолошки и невролошки функции
 • Нормален метаболизам на хомоцистеинот
 • Нормален енергетски метаболизам
 • Нормална апсорбција и искористување на калциум и фосфор, како и одржување на нормални концентрации на калциум во крвта
 • Одржување на здрави коски и заби
 • Одржување на нормална мускулна функција
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во репродуктивниот период
 • Намалување на слабост и замор
 • Одржување на нормален вид;
 • Одржување на нормална кожа;
 • Одржување на нормална коса;
 • Одржување на нормални нокти.
 • Да го намали ризикот од паѓање, што е ризик фактор за фрактури на коските.

Пакување:

Капсули 400 IU+15 mg+2 µg

Начин на издавање:

Се издава без рецепт

Код на производот:


Форвита® Авирекс

Vitamin D3+Zinc+Vitamin B12

Придонесува за:

 • Одржување на нормална функција на имуниот систем;
 • Нормална клеточна делба и заштита на клетките од оксидативен стрес;
 • Нормално формирање на еритроцити
 • Нормални психолошки и невролошки функции
 • Нормален метаболизам на хомоцистеинот
 • Нормален енергетски метаболизам
 • Нормална апсорбција и искористување на калциум и фосфор, како и одржување на нормални концентрации на калциум во крвта
 • Одржување на здрави коски и заби
 • Одржување на нормална мускулна функција
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во репродуктивниот период
 • Намалување на слабост и замор
 • Одржување на нормален вид;
 • Одржување на нормална кожа;
 • Одржување на нормална коса;
 • Одржување на нормални нокти.
 • Да го намали ризикот од паѓање, што е ризик фактор за фрактури на коските.

Type:

Капсули 400 IU+15 mg+2 µg

Condition:

Се издава без рецепт

Code:


Општи податоци

ШТО ПРЕТСТАВУВА ФОРВИТА® АВИРЕКС И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА

ФОРВИТА®АВИРЕКС капсулите содржат Витамин Д, Цинк и Витамин Б12.

Витаминот Д е липосолубилен витамин кој се создава во организмот со изложување на ултравиолетови (УВ) зраци од сончевата светлина, со внесување во организмот преку одредени видови на храна во форма на витамин D3 (Cholecalciferol) или витамин D2 (Ergocalciferol),  како и со додатоци на исхраната.

Основна физиолошка функција на витамин Д е одржување на серумските концентрации на калциум и фосфор на ниво кое ги поддржува клеточните процеси, невромускулната функција и формирањето на коските, со што витаминот Д има важна улога во растот и развојот, нормалната минерализација и одржувањето на коските и забите. Исто така, витаминот Д е значаен за нормалната функција на мускулите. Овој витамин има важна функција во регулирањето на делбата и диференцијацијата на клетките.

Витаминот Д има важна улога во регулирање на функционирањето на имуниот систем и имуниот одговор.

Особено важно е да се обрне внимание на соодветен внес на витамин Д во периодите од годината кога е намалена изложеноста на УВ зраците и сончевите периоди кои се важни за создавање на витамин Д во организмот. Исто така, соодветно внесување на овој витамин е важно кај деца во период на раст и развој.

Витаминот Д е значаен и за постарите лица, кај кои овој витамин може да го намали ризикот од паѓање, а со тоа и ризикот за фрактури на коските.

Цинкот е есенцијален олигоелемент, кој треба да се внесува со храна или со користење производи кои содржат цинк, со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Цинкот е неопходно потребен за правилен раст и развој, за низа метаболни процеси на протеините, јаглените хидрати и липидите, за синтезата на ДНК и клеточната делба, како и за заштита од оксидативен стрес и за низа други биолошки реакции.

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Покрај тоа, цинкот е многу е важен за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати – соединенија кои ја намалуваат апсорпцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на неговиот внес.

Витаминот Б12  е есенцијален витамин кој е растворлив во вода и кој во природата е присутен само во храна од животинско потекло и исто како и цинкот, треба да се внесува со храна или со користење производи кои содржат Витамин Б12, со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Овој витамин е кофактор на два важни ензими неопходни за анаболните и катаболните процеси во организмот, посебно за клеточната делба, формирањето на еритроцитите и за миелинизација на нервните клетки.

Витаминот Б12 покрај тоа, е неопходен за одржување на нормално ниво на хомоцистеинот во крвта, а со тоа и на структурата и функцијата на нервниот систем, особено за одржување на когнитивните функции (како концентрација, учење, меморија, резонирање), намалување на ризикот за нивно опаѓање со стареење. Нормалното ниво на хомоцистеинот е поврзано и со намален ризик од кардиоваскуларни и невроваскуларни болести, нарушување на функцијата на бубрезите, како и можно намалување на ризикот за појава на карцином на града.

Генерално, Витаминот Б12 има улога во растот и одржувањето на здравјето на организмот, во сите фази на животот.

Ниското ниво на витамин Б12 кај трудници е поврзано со зголемен ризик од дефекти на невралната туба. Одредени полулациски групи со посебен животен стил, на пример вегани и вегетаријанци, се изложени на ризик од недостаток на витамин Б12 поради отсуство на витамин Б12 во нивната исхрана. Кај 10-30 % од постарите лица, како и лицата со одредени болести,  има намалена апсорпција на витамин Б12.

За овие популациски групи се препорачува суплементација на витамин Б12 за подобро општо здравје.

Користење

Возрасни и деца над 11 години: Една капсула ФОРВИТА®АВИРЕКС дневно.

Да не се надминува препорачаната дневна доза.

Додатоците на исхрана не треба да се користат како замена за разновидна исхрана.

Важно пред користење

Пред употреба на производот потребна е консултација со лекар или фармацевт ако земате други лекови или имате било каков медицински проблем.

Производот да не се употребува при позната преосетливост кон било која составна компонента на производот. Доколку се појави преосетливост, треба да се престане со употреба.

Не содржи: Вештачки бои, ароми и засладувачи, квасец, пченица, глутен, млеко или млечни производи, лактоза, шеќер, конзерванси, соја, риба и натриум.

Состав

Една капсула содржи 10 μg Витамин D3 (Cholecalciferol) што е еквивалентно на  400 IU, 15 mg Цинк во форма на цинк глуконат и 2 µg Витамин B12  (Cyanocobalamin).

Состав 1 капсула ** (%) ПДВ
Витамин D3 (Cholecalciferol) 10 μg (400 IU)* Витамин D3 (Cholecalciferol)  

200

 

Цинк (Zn)

15 mg* Цинк

во форма на Цинк глуконат

              

150

 

Витамин B12 (Cyanocobalamin)

2 µg Витамин B12  

(Cyanocobalamin)

 

100

* еквивалентно на Максимално дозволено дневно внесување

**%Препорачано дневно внесување

Пакување

Кутија со 60 капсули во пластичен контејнер со пластично капаче безбедно за деца и внатрешно упатство.

ШТО ПРЕТСТАВУВА ФОРВИТА® АВИРЕКС И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА

ФОРВИТА®АВИРЕКС капсулите содржат Витамин Д, Цинк и Витамин Б12.

Витаминот Д е липосолубилен витамин кој се создава во организмот со изложување на ултравиолетови (УВ) зраци од сончевата светлина, со внесување во организмот преку одредени видови на храна во форма на витамин D3 (Cholecalciferol) или витамин D2 (Ergocalciferol),  како и со додатоци на исхраната.

Основна физиолошка функција на витамин Д е одржување на серумските концентрации на калциум и фосфор на ниво кое ги поддржува клеточните процеси, невромускулната функција и формирањето на коските, со што витаминот Д има важна улога во растот и развојот, нормалната минерализација и одржувањето на коските и забите. Исто така, витаминот Д е значаен за нормалната функција на мускулите. Овој витамин има важна функција во регулирањето на делбата и диференцијацијата на клетките.

Витаминот Д има важна улога во регулирање на функционирањето на имуниот систем и имуниот одговор.

Особено важно е да се обрне внимание на соодветен внес на витамин Д во периодите од годината кога е намалена изложеноста на УВ зраците и сончевите периоди кои се важни за создавање на витамин Д во организмот. Исто така, соодветно внесување на овој витамин е важно кај деца во период на раст и развој.

Витаминот Д е значаен и за постарите лица, кај кои овој витамин може да го намали ризикот од паѓање, а со тоа и ризикот за фрактури на коските.

Цинкот е есенцијален олигоелемент, кој треба да се внесува со храна или со користење производи кои содржат цинк, со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Цинкот е неопходно потребен за правилен раст и развој, за низа метаболни процеси на протеините, јаглените хидрати и липидите, за синтезата на ДНК и клеточната делба, како и за заштита од оксидативен стрес и за низа други биолошки реакции.

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Покрај тоа, цинкот е многу е важен за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати – соединенија кои ја намалуваат апсорпцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на неговиот внес.

Витаминот Б12  е есенцијален витамин кој е растворлив во вода и кој во природата е присутен само во храна од животинско потекло и исто како и цинкот, треба да се внесува со храна или со користење производи кои содржат Витамин Б12, со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Овој витамин е кофактор на два важни ензими неопходни за анаболните и катаболните процеси во организмот, посебно за клеточната делба, формирањето на еритроцитите и за миелинизација на нервните клетки.

Витаминот Б12 покрај тоа, е неопходен за одржување на нормално ниво на хомоцистеинот во крвта, а со тоа и на структурата и функцијата на нервниот систем, особено за одржување на когнитивните функции (како концентрација, учење, меморија, резонирање), намалување на ризикот за нивно опаѓање со стареење. Нормалното ниво на хомоцистеинот е поврзано и со намален ризик од кардиоваскуларни и невроваскуларни болести, нарушување на функцијата на бубрезите, како и можно намалување на ризикот за појава на карцином на града.

Генерално, Витаминот Б12 има улога во растот и одржувањето на здравјето на организмот, во сите фази на животот.

Ниското ниво на витамин Б12 кај трудници е поврзано со зголемен ризик од дефекти на невралната туба. Одредени полулациски групи со посебен животен стил, на пример вегани и вегетаријанци, се изложени на ризик од недостаток на витамин Б12 поради отсуство на витамин Б12 во нивната исхрана. Кај 10-30 % од постарите лица, како и лицата со одредени болести,  има намалена апсорпција на витамин Б12.

За овие популациски групи се препорачува суплементација на витамин Б12 за подобро општо здравје.

Слични производи