Форвита® Антистрес®

Mg + B6

Идеална комбинација за ослободување од стрес и напнатост

Се препорачува при:

 • стрес
 • намален имунитет
 • зголемена физичка или психичка активност
 • зголемена иритабилност
 • небалансирана исхрана (еднолична исхрана, диети)
 • честа употреба на лекови за регулирање на столицата (лаксативи)
 • нередовен начин на живот (пушење, прекумерно пиење алкохол, кафе, чај)
 • лошо расположение и несоница
 • проблеми со концентрацијата и помнењето
 • мускулни грчеви
 • пред-менструален синдром

Пакување:

Начин на издавање:

Код на производот:


Форвита® Антистрес

Mg + B6

Идеална комбинација за ослободување од стрес и напнатост

Се препорачува при:

 • стрес
 • намален имунитет
 • зголемена физичка или психичка активност
 • зголемена иритабилност
 • небалансирана исхрана (еднолична исхрана, диети)
 • честа употреба на лекови за регулирање на столицата (лаксативи)
 • нередовен начин на живот (пушење, прекумерно пиење алкохол, кафе, чај)
 • лошо расположение и несоница
 • проблеми со концентрацијата и помнењето
 • мускулни грчеви
 • пред-менструален синдром

Type:

Condition:

Code:


Општи податоци

Mg + B6

Идеална комбинација за ослободување од стрес и напнатост

Магнезиум –  минерал од витално значење, кој организмот не може сам да го синтетизира. Неопходен е за нормален клеточен раст, снабдување на клетките со енергија,  активацијата на бројни ензими,  правилно функционирање на нервниот, мускулниот систем,  срцето и коските (ги помага  процесите на формирање и ресорпција на коските).

Знаци на недостаток на магнезиум:

 • брзо заморување
 • грчеви на мускулите под коленото
 • кардиоваскуларни нарушувања
 • депресија, безволност

Витамин Б6 – неопходен  за протеинскиот метаболизам на клетките, нормално функционирање на нервниот и имуниот систем, создавање на хемоглобинот во црвените крвни клетки.

Магнезиум и витамин Б6 се идеална комбинација бидејки кога се земаат заедно апсорпцијата на магнезиум е многу подобра.

Форвита Анти – Стрес во својот состав има 500 mg магнезиум лактат, што претставува органска сол на магнезиумот.

Органски соли на магнезиум:

 • Магнезиум цитрат
 • Магнезиум лактат
 • Магнезиум малат
 • Магнезиум глицинат

Неоргански соли на магнезиум:

 • Магнезиум оксид
 • Магнезиум сулфат
 • Магензиум карбонат
 • Магнезиум хлорид

Органските соли на магнезиумот имаат поголема апсорбција од страна на организмот од неорганските соли.

Магнезиум лактат има двојно поголема апсорпција од страна на организмот од магнезиум оксид, односно организмот ќе искористи 96% од магнезиумот за неговите потреби што е клучен фактор во употребата на суплементи на магнезиум.

Кога се земаат додатоци на магнезиум во одреден временски период, тоа може да предизвика неколку непријатни несакани ефекти како што се:

 • Гадење
 • Дијареа
 • Болки во желудникот

Магнезиум лактат се апсорбира многу полесно од организмот и со тоа неговата толеранција од страна на гастроинтестиналниот тракт е многу подобра.

Користење

Деца над 14 години и возрасни: 1-3 филм-обложени таблети на ден.

Во тек на бременост и доење: 1 филм-обложена таблета на ден.

Важно пред користење

Состав

1 филм-обложена таблета содржи: 50 mg магнезиум  во форма на магнезиум лактат и 2 mg витамин Б6

Пакување

Mg + B6

Идеална комбинација за ослободување од стрес и напнатост

Магнезиум –  минерал од витално значење, кој организмот не може сам да го синтетизира. Неопходен е за нормален клеточен раст, снабдување на клетките со енергија,  активацијата на бројни ензими,  правилно функционирање на нервниот, мускулниот систем,  срцето и коските (ги помага  процесите на формирање и ресорпција на коските).

Знаци на недостаток на магнезиум:

 • брзо заморување
 • грчеви на мускулите под коленото
 • кардиоваскуларни нарушувања
 • депресија, безволност

Витамин Б6 – неопходен  за протеинскиот метаболизам на клетките, нормално функционирање на нервниот и имуниот систем, создавање на хемоглобинот во црвените крвни клетки.

Магнезиум и витамин Б6 се идеална комбинација бидејки кога се земаат заедно апсорпцијата на магнезиум е многу подобра.

Форвита Анти – Стрес во својот состав има 500 mg магнезиум лактат, што претставува органска сол на магнезиумот.

Органски соли на магнезиум:

 • Магнезиум цитрат
 • Магнезиум лактат
 • Магнезиум малат
 • Магнезиум глицинат

Неоргански соли на магнезиум:

 • Магнезиум оксид
 • Магнезиум сулфат
 • Магензиум карбонат
 • Магнезиум хлорид

Органските соли на магнезиумот имаат поголема апсорбција од страна на организмот од неорганските соли.

Магнезиум лактат има двојно поголема апсорпција од страна на организмот од магнезиум оксид, односно организмот ќе искористи 96% од магнезиумот за неговите потреби што е клучен фактор во употребата на суплементи на магнезиум.

Кога се земаат додатоци на магнезиум во одреден временски период, тоа може да предизвика неколку непријатни несакани ефекти како што се:

 • Гадење
 • Дијареа
 • Болки во желудникот

Магнезиум лактат се апсорбира многу полесно од организмот и со тоа неговата толеранција од страна на гастроинтестиналниот тракт е многу подобра.

Слични производи