Форвита® Кидс Цинк®

Zinc

Придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Одржување на нормален вид
 • Одржување на здрава кожа, коса и нокти
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во  репродуктивниот период
 • Одржување на здрави  коски
 • држување на когнитивните функции


Пакување:

Таблети 10 mg

Начин на издавање:

Се издава без рецепт

Код на производот:


Форвита® Кидс Цинк

Zinc

Придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Одржување на нормален вид
 • Одржување на здрава кожа, коса и нокти
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во  репродуктивниот период
 • Одржување на здрави  коски
 • држување на когнитивните функции


Type:

Таблети 10 mg

Condition:

Се издава без рецепт

Code:


Општи податоци

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Покрај тоа, цинкот е многу е важен за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати – соединенија кои ја намалуваат апсорпцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на неговиот внес.

СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА ЦИНК

Некои од симптомите кои што можат да се појават кога имате ниско ниво на цинк во организмот се:

 • Забавен раст кај децата;
 • Чести инфекции;
 • Бавно заздравување на рани;
 • Опаѓање на косата;
 • Загуба на чувството за вкус;
 • Иритација на кожата.

Користење

Деца над 3 години и адолесценти до 18 години: една таблета од 10 mg дневно.

Важно пред користење

Состав

Една таблета содржи 10 mg Цинк во форма на цинк глуконат.

Состав 1 таблета ** (%) ПДВ
Цинк (Zn) 10 mg*

Цинк во форма на Цинк глуконат

100

* еквивалентно на Максимално дозволено дневно внесување

**%Препорачано дневно внесување

Не содржи: шеќер, засладувачи, вештачки бои, ароми, глутен,  лактоза, конзерванси, натриум.

Пакување

90 таблети во пластичен контејнер со пластично капаче безбедно за деца.

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Покрај тоа, цинкот е многу е важен за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати – соединенија кои ја намалуваат апсорпцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на неговиот внес.

СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА ЦИНК

Некои од симптомите кои што можат да се појават кога имате ниско ниво на цинк во организмот се:

 • Забавен раст кај децата;
 • Чести инфекции;
 • Бавно заздравување на рани;
 • Опаѓање на косата;
 • Загуба на чувството за вкус;
 • Иритација на кожата.

Слични производи