Форвита® Цинк®

Zinc

Придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Одржување на нормален вид
 • Одржување на здрава кожа, коса и нокти
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во  репродуктивниот период
 • Одржување на здрави  коски
 • Одржување на когнитивните функции


Пакување:

Филм-обложени таблети 25 mg

Начин на изавање:

Се издава без рецепт

Код на прозводот:


Форвита® Цинк

Zinc

Придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Одржување на нормален вид
 • Одржување на здрава кожа, коса и нокти
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во  репродуктивниот период
 • Одржување на здрави  коски
 • Одржување на когнитивните функции


Type:

Филм-обложени таблети 25 mg

Condition:

Се издава без рецепт

Code:


Општи податоци

Цинкот е есенцијален олигоелемент неопходен за нормално функционирање на организмот. Цинкот треба да се внесува со храна или со користење на додатоци на исхрана со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Внесен преку исхрана, цинкот е втор најзастапен минерал во телото (по железото), кој е присутен  во секоја клетка и е неопходно потребен за правилен раст и развој, за низа метаболни процеси на протеините, јаглените хидрати и липидите, за синтезата на ДНК и клеточната делба, како и за заштита од оксидативен стрес и за низа други биолошки реакции.

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Исто така, цинкот е многу важен  за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати- соединенија кои ја намалуваат абсорбцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на  неговиот внес.

 

Цинкот од  ФОРВИТА® ЦИНК 15 применет како додаток на исхрана кај возрасни  и деца на возраст над 11 години придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем;
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес;
 • Одржување на нормален вид;
 • Одржување на нормална кожа;
 • Одржување на нормална коса;
 • Одржување на нормални нокти;
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во репродуктивниот период;
 • Одржување на нормални коски;
 • Одржување на когнитивните функции.

Користење

Возрасни и деца на возраст над 11 години: Eдна таблета од 15 mg дневно.

Да не се надминува препорачаната дневна доза.

Додатоците на исхрана не треба да се користат како замена за разновидна исхрана.

Важно при користење

Пред употреба на производот потребна е консултација со лекар или фармацевт ако сте бремени, доите,  земате други лекови или имате било каков медицински проблем.

Производот да не се употребува при позната преосетливост кон било која составна компонента на производот. Доколку се појави преосетливост, треба да се престане со употреба.

Не содржи: Вештачки бои, ароми и засладувачи, квасец, пченица, глутен, млеко или млечни производи, лактоза, шеќер, конзерванси, соја, риба и натриум.

Состав

Една таблета содржи 15 mg цинк.

Состав 1 таблета ** (%) ПДВ
Цинк (Zn) 15 mg*

Цинк во форма на Цинк глуконат

150

* еквивалентно на Максимално дозволено дневно внесување

**%Препорачано дневно внесување

Една филм-обложена таблета содржи 25 mg цинк.

Не содржи: шеќер, засладувачи, вештачки бои, ароми, глутен,  лактоза, конзерванси, натриум.

Пакување

Кутија со 90 таблети во пластичен контејнер со пластично капаче безбедно за деца и внатрешно упатство.

Цинкот е есенцијален олигоелемент неопходен за нормално функционирање на организмот. Цинкот треба да се внесува со храна или со користење на додатоци на исхрана со оглед на тоа што не се создава ниту се складира во телото.

Внесен преку исхрана, цинкот е втор најзастапен минерал во телото (по железото), кој е присутен  во секоја клетка и е неопходно потребен за правилен раст и развој, за низа метаболни процеси на протеините, јаглените хидрати и липидите, за синтезата на ДНК и клеточната делба, како и за заштита од оксидативен стрес и за низа други биолошки реакции.

Цинкот е неопходен за функционирањето на имуниот систем. Исто така, цинкот е многу важен  за одржување на видот, структурата на кожата, косата и ноктите, за репродуктивниот развој, мозочните функции, како и за многу други процеси во организмот.

Адекватно внесување на цинк е посебно важно кај вегетаријанци, вегани и лица со животен стил кој вклучува консумирање на поголема количина на житарки, мешунки и слична храна која содржи фитати- соединенија кои ја намалуваат абсорбцијата на цинкот.

Поради зголемени дневни потреби за цинк кај деца, бремени жени и доилки, треба да се обрне посебно внимание на  неговиот внес.

 

Цинкот од  ФОРВИТА® ЦИНК 15 применет како додаток на исхрана кај возрасни  и деца на возраст над 11 години придонесува за:

 • Одржување на нормалната функција на имуниот систем;
 • Заштита на клетките од оксидативен стрес;
 • Одржување на нормален вид;
 • Одржување на нормална кожа;
 • Одржување на нормална коса;
 • Одржување на нормални нокти;
 • Одржување на нормалната плодност и репродукција кај жените и мажите во репродуктивниот период;
 • Одржување на нормални коски;
 • Одржување на когнитивните функции.

Слични Производи