Форвита® Ц 1000 mg®

Ascorbic acid 1000 mg

Терапевтски индикации

Превенција и лекување на скорбут и хиповитаминоза Ц.
Дополнителна терапија при настинка и грип.
Дополнителна терапија при анемија за подобра апсорпција на препаратите со железо.


Пакување:

Филм обложени таблети

Начин на издавање:

Се издава без рецепт

Код на производот:

ATC A11GA01


Форвита® Ц 1000 mg

Ascorbic acid 1000 mg

Терапевтски индикации

Превенција и лекување на скорбут и хиповитаминоза Ц.
Дополнителна терапија при настинка и грип.
Дополнителна терапија при анемија за подобра апсорпција на препаратите со железо.


Type:

Филм обложени таблети

Condition:

Се издава без рецепт

Code:

ATC A11GA01


Општи податоци

Витаминот Ц или аскорбинска киселина е витамин растворлив во вода. Ова значи дека се раствора во вода и се доставува до ткивата на телото, но не е добро складиран, па затоа мора да се зема секојдневно преку храна или додатоци.

Витаминот Ц игра улога во контролирањето на инфекциите и заздравувањето на раните и е моќен антиоксиданс кој може да ги неутрализира штетните слободни радикали. Потребен е за создавање на колаген, влакнест протеин во сврзното ткиво што се плете низ различни системи во телото: нервни, имунолошки, коски, ‘рскавица, крв и други. Витаминот помага да се направат неколку хормони и хемиски гласници кои се користат во мозокот и нервите.

Некои од симптомите кои се појавуваат при недостиг на витамин Ц (хиповитаминоза Ц) се:

 • Слаб имунитет и склоност кон настинки и вируси;
 • Крвавење на непцата;
 • Болки во нозете;
 • Бавно заздравување на раните и коските;
 • Појава на флеки по кожата;
 • Анемија.

Кога треба да примате дополнително витамин Ц

 • Ако сте пушач. Докажано е дека секоја испушена цигара води до загуба на 10-30mg витамин Ц.
 • Ако редовно консумирате алкохол. Честото консумирање на алкохол води до загуба освен на витамин Ц, така и на многу други витамини.
 • Ако сте под емоционален стрес.
 • При активно спортување. Ако се занимавате со бодибилдинг, фитнес, бокс, лесна атлетика или друг спорт во кој се вложува голем напор, на вашето тело му е потребно дополнително количество витамин Ц.
 • Ако се храните со препечена или многу варена храна. Витаминот Ц губи од својата вредност кога е изложен на висока температура.
 • Во текот на бременоста. Во текот на бременоста потребно е да се внесуваат повеќе витамини, отколку во другите периоди од животот на жената. Витаминот Ц не е исклучок. Но, ако решите да примате витамин Ц како додаток во исхраната, прво консултирајте се со доктор.
 • Ако често употребувате аспирин.

Користење

Препорачана доза е 1 филм-обложена таблета од 1000 mg на ден. Лекарот може да одреди и повисоки дози, пр. во случај на поизразена хиповитаминоза Ц и скорбут (до најмногу 3 g). Таблетите треба да се проголтаат цели, за време на оброк или непосредно по оброк.

Важно пред користење

Состав

1 филм-обложена таблета содржи 10 mg природен витамин Ц од екстракт од шипка и витамин Ц (аскорбинска киселина) до 1000 mg.

Пакување

Кутија со 30 филм-обложени таблети во пластичен контејнер со индукциско затворање.
Кутија со 60 филм-обложени таблети во пластичен контејнер со индукциско затворање.

 

Витаминот Ц или аскорбинска киселина е витамин растворлив во вода. Ова значи дека се раствора во вода и се доставува до ткивата на телото, но не е добро складиран, па затоа мора да се зема секојдневно преку храна или додатоци.

Витаминот Ц игра улога во контролирањето на инфекциите и заздравувањето на раните и е моќен антиоксиданс кој може да ги неутрализира штетните слободни радикали. Потребен е за создавање на колаген, влакнест протеин во сврзното ткиво што се плете низ различни системи во телото: нервни, имунолошки, коски, ‘рскавица, крв и други. Витаминот помага да се направат неколку хормони и хемиски гласници кои се користат во мозокот и нервите.

Некои од симптомите кои се појавуваат при недостиг на витамин Ц (хиповитаминоза Ц) се:

 • Слаб имунитет и склоност кон настинки и вируси;
 • Крвавење на непцата;
 • Болки во нозете;
 • Бавно заздравување на раните и коските;
 • Појава на флеки по кожата;
 • Анемија.

Кога треба да примате дополнително витамин Ц

 • Ако сте пушач. Докажано е дека секоја испушена цигара води до загуба на 10-30mg витамин Ц.
 • Ако редовно консумирате алкохол. Честото консумирање на алкохол води до загуба освен на витамин Ц, така и на многу други витамини.
 • Ако сте под емоционален стрес.
 • При активно спортување. Ако се занимавате со бодибилдинг, фитнес, бокс, лесна атлетика или друг спорт во кој се вложува голем напор, на вашето тело му е потребно дополнително количество витамин Ц.
 • Ако се храните со препечена или многу варена храна. Витаминот Ц губи од својата вредност кога е изложен на висока температура.
 • Во текот на бременоста. Во текот на бременоста потребно е да се внесуваат повеќе витамини, отколку во другите периоди од животот на жената. Витаминот Ц не е исклучок. Но, ако решите да примате витамин Ц како додаток во исхраната, прво консултирајте се со доктор.
 • Ако често употребувате аспирин.

Слични производи