Nuk ka më komoditet në biznes – intervistë për “Bloomberg Adria” 

Replek

April 20, 2023

Nëse udhëhiqemi nga thënia popullore se dita duket nga mëngjesi, biznesmenët vendas, të varur nga lëvizjet e bursave të huaja, të paktën mund të heqin çmimin e energjisë elektrike nga lista e shqetësimeve për vitin 2023. Ose megjithatë, jo? Kriza globale ka treguar se shumë gjëra që ne menduam se ishin të parashikueshme nuk janë aspak. Një emërues i përbashkët për këtë vit është pasiguria e madhe, e cila vazhdon në kushtet e një konflikti të zgjatur ushtarak në Ukrainë dhe shpalljes së një recesioni në shumicën e ekonomive evropiane. 

Më 1 janar të këtij viti (ditë jo pune, e diela, kur kërkesa është e ulët) energjia elektrike ka pasur vlerën më të ulët prej vetëm 17 euro për megavat orë. Kjo shumë është më e ulëta në të njëjtën ditë që nga viti 2018. Por edhe parashikimet deri në fund të vitit 2023 nuk janë të këqija. 

E ardhmja për energjinë elektrike, gazin dhe naftën deri në fund të vitit 2023 tregon se nuk do të ketë luhatje të forta çmimesh dhe nuk do të arrihen vlerat rekord të vitit të kaluar. 

“Bloomberg Adria” pyeti biznesmenë vendas nga sektorë të ndryshëm – përpunim, ushqim, industrinë e përpunimit të metalit, farmaci, ndërtim – çfarë kanë shënuar në listat e shqetësimeve dhe pritshmërive të tyre për vitin aktual. Të gjithë presin disa ndryshime pozitive, por askush nuk është plotësisht optimist. Natyrisht, kriza energjetike ende paraqet sfida, ashtu si edhe mjedisi global. 

Komoditeti në biznes tashmë i përket të kaluarës – Kosta Koteski, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i “Replek” 

Duke pasur parasysh faktin se në vitin 2023 do të vazhdojë pasiguria e tregut global, është e nevojshme të shfrytëzohen të gjitha potencialet. Në këtë drejtim, investojmë në rritjen e konkurrencës, duke prezantuar teknologji të reja dhe zgjidhje inovative që do të përmirësojnë shitjet dhe pozicionet tona në tregje ndërsa me sigurimin e eksportit tonë, veprojmë për të ulur rreziqet. Komoditeti në biznes i takon tashmë të shkuarës, duhet të punojmë vazhdimisht për përmirësim dhe progres në çdo aspekt të punës, duke ofruar shërbim më të mirë dhe fokus më të madh për çdo klient, si dhe investime të vazhdueshme në trajnimin dhe zhvillimin e punonjësve. 

Kushtet në të cilat bota do të vazhdojë të funksionojë vitin e ardhshëm janë delikate, të pasigurta dhe ne duhet të jemi fleksibël dhe të përshtatemi shpejt. Vendimet tona strategjike të deritanishme kanë rezultuar të suksesshme dhe po e mbyllim vitin me rritje, si në tregjet e huaja ashtu edhe në tregun vendas. Është vetëm një motiv shtesë për të vazhduar në të njëjtin drejtim edhe gjatë vitit të ardhshëm. Vitin e ardhshëm planifikojmë rritje dhe fuqizim edhe më të madh të pozitave të markës “Replek”. Prioriteti më i madh në vitet në vijim do të jetë progresi i “Replek” dhe mirëqenia e punonjësve, aksionarëve dhe sigurisht konsumatorëve. 

Për shkak të ndryshimeve të shpeshta në rregulloren e Bashkimit Evropian, ku jemi të pranishëm me produktet tona, është jashtëzakonisht e rëndësishme për ne që të harmonizojmë dhe përshtatemi shpejt me ndryshimet. Për ta arritur këtë, kompania jonë ka bashkëpunim të vazhdueshëm dhe të shkëlqyer me institucionet kompetente. 

Teksti është marrë nga “Bloomberg Adria”

https://mk.bloombergadria.com/biznis/kompanii/18692/vo-biznisot-vekje-nema-komfornost-sobravme-mislenja-od-stopanstvenici/news 

Artikuj të lidhur

Ambientet tona

Replek në një vizitë pune në Dhomën e Tregtisë

20 vjet Replek Farm – 20 vjet kryeqytet austriak