Replek

April 20, 2023

KUMBIMI NË VESH – NJË TINGULL QË VETËM JU E DËGJONI 

Kumbimi në veshë ose tinitus si term mjekësor përfaqëson një ndjesi subjektive të tingullit në veshë pa një stimul të jashtëm. Kumbimi në veshët është një problem që mund të shfaqet në të gjitha grup-moshat dhe në të dy gjinitë. Në fakt, kumbimi në veshët përfaqëson një simptomë që do të thotë se nuk është një sëmundje, por shfaqja e tij mund ta shtyjë mjekun të diagnostikojë një sëmundje të caktuar. Me ritmin e shpejtë të jetës, me akumulimin e shtuar të stresit në organizëm, rritet edhe numri i pacientëve që vijnë me këtë problem në zyrën e mjekut. Në veçanti, duhet theksuar se që nga fillimi i pandemisë është rritur numri i pacientëve që ankohen për kumbim në vesh. Gjithashtu, kjo simptomë vërehet gjithnjë e më shumë tek popullata e re, ndryshe nga më parë kur kumbimi në veshë si simptomë ishte karakteristike për të rriturit.  

Për arsyet që rezultojnë në shfaqjen e kësaj simptome nuk mund të flitet me saktësi sepse në shumicën e rasteve arsyeja specifike e shfaqjes së kësaj simptome nuk mund të zbulohet. Kumbimi në veshët si simptomë është subjektive dhe ndihet vetëm nga pacienti, kështu që mjeku nuk ka një metodë diagnostikuese me të cilën mund të vërtetojë apo refuzojë faktin e ekzistencës së kësaj simptome, por sigurisht kjo nuk duhet të dekurajojë as mjekun dhe as pacientit. Një nga shkaqet e mundshme të zhurmës në vesh është qarkullimi i dëmtuar, i cili mund të ndodhë si pasojë e shumë sëmundjeve, për shembull, sëmundjet kardiovaskulare, problemet me shtyllën e qafës, çrregullimet e funksionit të gjëndrës tiroide etj. Gjithashtu, si arsye të mundshme që nuk duhen anashkaluar janë: mosha e pacientit, proceset inflamatore, ndryshimet tumorale, traumat akustike, sëmundjet e sistemit nervor qendror e të tjera. Duke marrë parasysh faktin se një sërë çrregullimesh shëndetësore mund të kenë si simptomë kumbimin në veshë, pacienti duhet të ekzaminohet me kujdes për të shmangur një diagnozë të gabuar, dhe sigurisht trajtim të gabuar.  

Ndihma mjekësore në kohë do të nënkuptonte diagnozën në kohë dhe trajtimin e duhur në kohë. Nëpërmjet praktikës së përditshme, mund të vërehet se një nga arsyet më të zakonshme që supozohet që rezultojnë në shfaqjen e kësaj simptome janë çrregullimet e qarkullimit të gjakut, të cilat nga ana tjetër çojnë në dëmtim të vaskularizimit të indeve dhe organeve, duke rezultuar në dëmtimin e tyre, duke përfshirë organin e dëgjimit dhe nervin e dëgjimit, që nga ana tjetër do të thotë kumbim në veshët dhe dëgjim i dëmtuar. Këtu do të përmendja edhe moshën e pacientit, e cila lidhet edhe me rritjen e mundësisë së shfaqjes së kumbimit në veshë, sepse e dimë që plakja e trupit nënkupton edhe plakjen e të gjitha organeve dhe indeve, pra uljen e funksionimit të tyre.  

Cila është terapia për tinitus?  

Për sa i përket terapisë, hapi i parë është trajtimi i shkakut themelor që ka ndikuar në shfaqjen e kumbimit në veshë. Natyrisht, në shumicën e rasteve, zgjidhja e problemit parësor zgjidh edhe problemin e kumbimit në veshë, por në një numër të caktuar pacientësh tek të cilët nuk është gjetur shkaku, ose nuk mund të zgjidhet arsyeja që ka çuar në kumbimin në vesh, problemi i tringëllimë në veshët mbetet dhe pacienti duhet të mësojë se si të jetojë me kumbimin, duke mos lejuar që kjo të jetë shkak për cilësi të zvogëluar të jetës. Terapia me vitamina, veçanërisht vitaminat B (me theks në B1, B6 dhe B12) mund të jetë e dobishme për të mbrojtur funksionin e nervit të dëgjimit. Vitaminat e grupit B janë gjithashtu të dobishme për funksionimin normal të sistemit nervor të trupit, sepse ato janë një faktor kyç për ushqimin dhe rigjenerimin e nervave.  

Referencat:  

  • Arnvig, J. (1953) Objective tinnitus. Acta Otolaryngologica, Supplement 109:1053. [PubMed]  
  • Hearing loss and tinnitus  P. Plath J. Oliver Adv. Otorhinolaryngol. 1995; 49:101-4  

dr. Biljana Bundevska, specialiste otorinolaringologe 

ISHP Poliklinika e nivelit sekondar Zhelezara Shkup 

Artikuj të lidhur

Çfarë është e rëndësishme të dini kur zgjidhni një sprej për dhimbje fyti? 

Çfarë është vitamina B12? 

Vitamina e diellit – Vitamina D