Replek

April 20, 2023

Vitamina e diellit – Vitamina D 

Vitamina D është një vitaminë e tretshme në trup që prodhohet në trup nga ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë (UV) nga rrezet e diellit, ose si dhe nga suplementet dietike në formën e vitaminës D3 (kolekalciferol), vitaminës D2 (Ergocalciferol). 

Një funksion fiziologjik primar i vitaminës D është ruajtja e përqendrimeve të kalciumit dhe fosforit në serum në një nivel që mbështet proceset qelizore, funksionin neuromuskular dhe formimin e kockave. Vitamina D ka një rol të rëndësishëm në rritjen dhe zhvillimin, mineralizimin normal dhe mirëmbajtjen e kockave dhe dhëmbëve. Gjithashtu, vitamina D është e rëndësishme për funksionimin normal të muskujve. Kjo vitaminë ka një funksion të rëndësishëm në rregullimin e ndarjes dhe diferencimit të qelizave. 

Vitamina D ka një rol të rëndësishëm në rregullimin e funksionimit të sistemit imunitar dhe përgjigjen imune. 

Është veçanërisht e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje konsumit adekuat të vitaminës D gjatë periudhave të vitit kur ekspozimi ndaj rrezeve UV zvogëlohet. Konsumi adekuat i kësaj vitamine është gjithashtu i rëndësishëm për fëmijët gjatë rritjes dhe zhvillimit. Vitamina D është gjithashtu e rëndësishme për të moshuarit, tek të cilët kjo vitaminë mund të zvogëlojë rrezikun e frakturave të kockave. 

Artikuj të lidhur

Çfarë është e rëndësishme të dini kur zgjidhni një sprej për dhimbje fyti? 

Çfarë është vitamina B12? 

Bima Cannabis