Replek

April 20, 2023

Bima Cannabis 

Kanabis Sativa ose kërpi është një bimë barishtore njëvjeçare me origjinë nga Azia Qendrore, e njohur zakonisht si “kanabis” ose “marihuana”, e cila në të kaluarën përdorej shumë shpesh në mjekësinë popullore për të trajtuar gjendje të ndryshme shëndetësore. 

Me një histori që daton mijëra vjet më parë, kanabisi është një nga bimët më të vjetra të përdorura në mjekimet tradicionale popullore. Pas një periudhe të gjatë ndalimi, kanabisi po përjeton një riafirmim global të mbështetur nga një sërë studimesh klinike të potencialit të tij medicinal. 

Llojet më të zakonshme të kanabisit janë: Cannabis Sativa, Indica dhe Ruderalis. 

  

Ekstraktet e vajit në CANOIL® 

Ekstrakti i vajit të kanabisit i përdorur në produktet Canoil është marrë nga kanabis i rritur në mënyrë natyrale me pastërti të certifikuar (mungesë e pesticideve dhe herbicideve). 

Procesi i nxjerrjes kryhet sipas standardeve më të larta, në temperaturë të ulët, pa përdorimin e tretësve organikë, gjë që siguron cilësinë më të lartë të tij. 

Ekstrakti CBD është një nga ekstraktet natyrore më të vlefshme biologjikisht sepse përmban shumë përbërës, nga të cilët rreth 60 përbërës terpeno-fenolikë – kanabinoidë që nuk janë të pranishëm në asnjë bimë tjetër. 

  

Terpenet 

Përveç kanabinoideve, vajrat e kërpit CANOIL përmbajnë gjithashtu terpene, vajra esencialë përgjegjës për aromën dhe shijen e produkteve të kanabisit, të cilat gjithashtu mund të modulojnë (rritin) efektin e kanabidiolit. Terpenet primare dhe vetitë e tyre janë paraqitur në figurë. 

  

Përbërës të tjerë natyralë 

Vajrat e kërpit KANOIL përmbajnë gjithashtu acide yndyrore omega (omega-3, omega-6, omega-9), flavonoide, fitosterole, aminoacide, glikozide, vitamina (A, B1, B2, B6, C, D, E, F), pigmente, alkane, komponime azotike, të rëndësishme për formimin e qelizave, proceset metabolike, ruajtjen e funksionit të shumë sistemeve dhe përmirësimin e përgjithshëm të gjendjes së përgjithshme shëndetësore. 

Ndryshe nga format farmaceutike që përmbajnë kanabinoide të vetme sintetike, në produktet natyrale të kanabisit, veprimi sinergjik i fitokomponentëve të ndryshëm është veçanërisht i rëndësishëm. Secili prej këtyre fito-komponentëve ka efektin e tij specifik; megjithatë, përbërja komplekse natyrore dhe sinergjia e përbërësve janë më të rëndësishmet për përmirësimin e gjendjes psikofizike të organizmit të njeriut. 

  

Kanabinoidet 

Kohët e fundit, kanabinoidet kanë fituar afirmin gjithnjë e më të madh global për shkak të potencialit të tyre të madh terapeutik; Për më tepër, ato janë baza për aplikimin mjekësor dhe shkencor të kanabisit, për shkak të efekteve të shumta pozitive, të hulumtuara gjatë një periudhe mjaft të gjatë kohore. 

Vajrat e kërpit CANOIL përmbajnë CBD (Cannabidiol) dhe nuk përmbajnë THC (9-delta tetrahydrocannabinol) i cili është përgjegjës për efektin psikotrop. 

Vajrat e kërpit CANOIL kanë një përbërje të kontrolluar rreptësisht të kanabinoideve. Përveç CBD-së dhe formës së saj të karboksiluar CBDA (acidi kanabidiolik), ato përmbajnë gjithashtu CBN (Cannabinol), CBG (Canabigerol) dhe kanabinoidë të tjerë të pranishëm në bimë. 

  

CBD 

Kanabidioli (CBD) është fitokanabinoidi më i rëndësishëm ose kanabinoidi i dytë më i përdorur në barna të ndryshme me origjinë bimore. Te kanabisi, CBD-ja është e pranishme në të tretën e sipërme të bimës dhe luleve, në përqendrime prej 0,5 deri në 2%. 

Në Gjermani dhe shumë vende të tjera, prodhuesit e kërpit lejohen të rritin varietete kanabisi me përqendrime të larta CBD dhe përqendrime të ulëta të THC, të destinuara për prodhimin e fibrave ose lëndëve të para industriale, ndërsa farat e kërpit përdoren për prodhimin e vajit bimor. 

Kohët e fundit, ka pasur një interes në rritje për potencialin terapeutik të CBD-së, pasi nuk shkakton efekte psikotrope apo efekte të tjera anësore, madje edhe në doza të larta. Deri më tani janë kryer disa studime klinike; dhe, hulumtimi bazë tregon aplikim të mundshëm terapeutik në një numër sëmundjesh ose simptomash. 

  

Sistemi endokannabinoid dhe veprimi i Kanabidiolit (CBD) 

Sistemi endokannabinoid (SEK) është gjerësisht i përhapur në trupin e njeriut. Ai rregullon një sërë procesesh fiziologjike përmes receptorëve CB1, CB2, ligandëve endogjenë (eCB) dhe një sistemi enzimash (transportues, enzima biosintetike, degraduese) të përfshira në metabolizmin endokannabinoid. 

Mekanizmi i veprimit të kanabidiolit nuk është plotësisht i qartë; është padyshim jashtëzakonisht kompleks, por megjithatë shfaq efekte të shumta pozitive shëndetësore në organizmin e njeriut:  

  

  • Efekt anti-inflamator (zbut inflamacionin, skuqjen, kruajtjen, lehtëson dhimbjet me origjinë inflamatore si dhimbjet kronike në artritin reumatoid, lehtëson simptomat inflamatore në traktin tretës si dhimbje dhe spazma) 
  • Veprim neuroprotektiv (zbut dhimbjen dhe dëmtimet nervore) 
  • Efekti kardioprotektiv (antihipertensiv, vazo-relaksues, rregullon nivelin e lipideve dhe glukozës në gjak) 
  • Efekt anksiolitik dhe antidepresiv (nën stres) 
  • Përmirëson imunitetin 
  • Redukton të përzierat dhe të vjellat gjatë kimioterapisë ose radioterapisë 
  • Efekt spazmolitik dhe antikonvulsant 
  • Veprim lokal qetësues, antibakterial, keratolitik 

Artikuj të lidhur

Çfarë është e rëndësishme të dini kur zgjidhni një sprej për dhimbje fyti? 

Çfarë është vitamina B12? 

Vitamina e diellit – Vitamina D