Replek

септември 16, 2022

Што е важно да знаете при изборот на спреј за болно грло? 

Болното грло претставува честа состојба кај децата, адолесцентите и возрасните. Симптомите како болка при голтање, печење, жарење и гребење на грлото се јавуваат при настинки, вирусни, бактериски и габични инфекции.  

Според отоларинголозите, спрејот е една од најзгодните и најефикасните дозирани форми за болки во грлото. 

Луѓето често се прашуваат како да изберат добар спреј за грло за себе и за своите деца? И покрај фактот дека повеќето спрејови се достапни без рецепт, дури и тие можат да предизвикаат различни локални реакции – кивање, иритација и сувост во устата, црвенило на слузницата, гадење итн. Важни индикатори на кои треба да обрнете внимание при изборот на спреј се: 

 • Составот 
 • Ефикасноста и безбедноста 
 • Вкусот 
 • Контраиндикации и ограничувања 
 • Лесен за употреба 
 • Цена 
 • Дали може да се употребува и кај деца? 

Кога користиме спреј за грло треба да знаеме на прво место дека ефикасниот спреј за болки во грлото првенствено ја ублажува болката, без оглед на тоа што ја предизвикало. 

Кои се придобивките од употреба на Оралсепт спреј? 

 1. Главна компонента на Оралсепт е бензидамин кој има тројно дејство:  
 • Против-воспалително 
 • Аналгетско 
 • Антимикробно 
 1. Оралсепт има локален ефект. Лекот не се апсорбира во крвотокот, така што ризикот од несакани ефеки е минимизиран. 
 2. Содржи природен вкус на пеперминт,  на спрејот му дава пријатен вкус, што е важно за децата. 
 3. Брз аналгетски ефект, а болката по правило е незаменлив придружник на воспалителните заболувања на грлото. 
 4. Долга прскалка, лесно достига до местото на апликација, нема да се изгуби во чантата и истече ако случајно се притисне. 
 5. Можат да го користат и деца над 3 годишна возраст. 
 6. Прифатлива цена 

Зошто да го одберете ОРАЛСЕПТ? 

Европски технологии

Оралсепт се произведува во согласност со стандардите за квалитет на GMP прифатени во Европа. 

Клинички докажан 

Бензидаминот е главната активна состојка на Орасепт.  Неговите ефекети како што е брзото намалување на болката и откот, уништувањето на бактериите и габите се клинички докажани преку бројни испитувања. 

Лекарите му веруваат на неговиот ефект 

Лекарите и фармацевтите имаат долгогодишно позитивно искуство со бензидамин.

 

Слични Артикли

МИКРОБИОТА

Што е тоа дијабетична полиневропатија?

Артритис